Extractia de nisip din cariere se realizeaza in doua modalitati. Acestea sunt impartite in metode deschise si inchise.
Modul in care nisipul este extras, depinde de originea si de caracteristicile acestuia.
Extractia de nisip din cariera deschisa
Tehnologia de extragere a nisipului in cariera deschisa este mult mai frecventa. Aceasta se realizeaza prin utilizarea racletelor, a basculantelor, a excavatoarelor, a telefericelor si a altor echipamente.
Depozitele de minerale nemetalice sunt, de regula, ascunse sub straturi de sol si roci argiloase.
Inainte ca nisipul sa fie extras, racletele si buldozerele realizeaza decaparea supraincarcarii. Acest procedeu impiedica patrunderea diferitelor impuritati in nisip. Urmatorul pas il reprezinta santul pentru bancurile de lucru si caile de transport.
In mod normal, pentru extractia de nisip se foloseste o singura cupa sau un excavator cu mai multe cupe, cu un volum care variaza intre 0,25 la 15 metri cubi.
Nisipul extras prin aceasta metoda este de obicei galben-portocaliu, iar din punct de vedere al proprietatilor sale, nu este tocmai de o calitate foarte inalta.
Dupa ce acesta este curatat, este utilizat pentru prepararea mortarelor de tencuiala, zidarie si pentru producerea de caramizi.
Un nisip precum acesta este solicitat in constructii pentru:
- Amestecurile de ipsos si zidarie;
- Umplutura pentru caramizi nisip-var si beton celular.
Extractia de nisip inchis – hidromecanizat
Nisipul din adancul rezervoarelor se realizeaza in mod hidromecanizat. Asadar, pentru extragerea zacamintelor subacvatice se utilizeaza drage sau instalatii plutitoare. Acestea arata precum un ponton care se fixeaza si se misca cu ajutorul ancorelor, cablurilor si dispozitivelor de piloti. O draga cu aspirator si un ripper mecanic coboara in adancul rezervorului, iar nisipul este aspirat in teava si urmeaza sa se deplaseze sub forma de namol, de-a lungul unei conducte plutitoare, realizata din legaturi de tevi si flotoare.
La final, amestecul dintre nisip si apa, care a creat namolul, se plaseaza intr-o halda, unde este lasat pana apa se scurge inapoi in rezervor. In acelasi timp cu acest procedeu, se realizeaza si cel de spalare, in care mineralul este curatat de impuritatile produse de argila si praf.
Cea mai mare cantitate de nisip este folosita pentru a face beton. Este de asemenea, utilizat pentru productia de sticla, iar 90% din asfalt este realizat din acest element.
La Adremat gasesti diverse produse de balastiera, precum:
- Nisip de rau;
- Margaritar;
- Pietris;
- Refuz de ciur;
- Piatra sparta concasata din refuz de ciur;
- Piatra sparta concasata de munte.
Daca ai nevoie de servicii de calitate, reprezentate de profesionalism, nu ezita sa ne contactezi!