Pentru a intelege ce presupun lucrarile de terasamente vom enumera in ce consta executia lor: sapaturi, incarcarea in mijlocul de transport, transportul, imprastierea, nivelarea si compactarea pamantului in scopul realizarii fundatiilor si instalatiilor subterane din interiorul cladirilor, atat civlie, cat si industrial, precum si a zonei aferente din jurul acestora, ce pot induce conditii de rezistenta, stabilitate si exploatare.
Lucrarile de terasamente nu se incep pana cand nu sunt executate lucrarile pregatitoare, precum:
- Examinarea retelelor subterane de instalatii de apa, gaze, canalizare, electricitate din zona in care urmeaza sa aiba loc constructia, iar demolarile respective se stabilesc prin proiect pentru evitarea unor eventuale accidente sau incendii;
- Evacuarea materialelor rezultate din demolari pentru a nu stanjeni in niciun fel lucrarile de terasamente;
- Anuntarea organelor competente in cazul in care se identifica obiecte sau constructii de interes arheologic;
- Indepartarea frunzelor, crengilor si buruienilor pentru realizarea lucrarilor de terasamente;
- Determinarea grosimii stratului vegetal prin realizarea studiului geotehnic si excavarea mecanizata;
- Executarea santurilor de garda sau rigole pentru scurgerea apelor superficiale;
- Determinarea pantelor si dimensiunilor prin proiect tehnic;
- Consolidarea conform proiectului, deoarece in terenurile cu argile, nisipuri argiloase si pamanturi sensibile la umezire, in care apa se infiltreaza local, poate determina instabilitate asupra terasamentelor.
Lucrarile de terasamente pentru fundatii se realizeaza conform proiectului tehnic
In cadrul executiei lucrarilor de terasamente pentru fundatii, in urma sapaturii, care nu trebuie sa depaseasca profilul si cotele din proiect, este nevoie de asigurarea sprijinirii peretilor tinandu-se cont de urmatoarele:
- Adancimea sapaturii;
- Natura;
- Omogenitatea;
- Stratificatia;
- Coeziunea;
- Umiditatea;
- Imposibilitatea efectuarii taluzurilor.
Cu ajutorul proiectului tehnic se stabilesc toate masurile speciale care trebuie luate pentru a asigura conditiile corespundatoare de comportare in timp.
Atunci cand este vorba despre executarea mai multor constructii apropiate, se va incepe prima oara cu fundatia care este situata la cea mai mare adancime, astfel incat sa nu influenteze constructiile sau instalatiile realizate anterior. Pentru terenul de fundare al viitoarei fundatii se iau masuri speciale pentru asigurarea stabilitatii.
Schimbarea cotei de fundare se realizeaza numai prin intermediul avizului emis de proiectant. Betonul va fi turnat in fundatii conform atingerii cotei din proiect sau a unui strat pentru care exista aviz emis de catre proiectant.
Umpluturile se vor realiza cu ajutorul pamantului rezultat din sapaturi, zguri sau reziduuri din exploatari miniere, cu conditia ca acestea sa fie analizate inainte de punerea in functiune.
Este strict interzisa umplerea cu pamantul rezultat din sapaturi in cazul in care acestea sunt urmatoarele:
- Maluri;
- Argile moi;
- Resturi din lemn;
Daca ai nevoie de lucrari de terasamente, Adremat iti sta la dispozitie cu cele mai profesioniste si de calitate servicii.
Nu ezita sa ne contactezi pentru lucrarile tale.